Raoul Wallenberg

En dag i början av december 1944 ägde en märklig middagsbjudning rum i Budapest. Värd var den 32-årige arkitekten och affärsmannen Raoul Wallenberg, tillfälligt anställd på den svenska legationen. Främste gäst var den sex år äldre SS-officeren Adolf Eichmann, Som måltid betraktad var middagen en framgång och gästen tackade artigt när han gick. Konversationen hade däremot varit hård. Eichmanns uppgift var att förinta samtliga judar i Europa och Wallenbergs att söka rädda så många judar i Ungern som möjligt.
Efter att ha genomfört en enastående räddningsaktion för tiotusentals judar i Ungern greps svensken Raoul Wallenberg i januari 1945 av den sovjetiska armén – och försvann sedan spårlöst, sannolikt förgiftad och död i ett sovjetiskt fängelse sommaren 1947.
Den officiella bilden av hur och var han dog har ifrågasatts av många forskare, och varför den legendariske svenske diplomaten och affärsmannen dödades är fortfarande inte klarlagt.
Eichmann avrättades av israeliska myndigheter våren 1962.

Uppgifterna i en ny bok att Wallenberg vid gripandet hade gömt en förmögenhet av guld och juveler i sin bil har tidigare varit kända – men gömts undan i över 60 år.

I januari 1945 var läget i Ungerns huvudstad Budapest förvirrat och förtvivlat. Den sovjetiska armén hade omringat staden och stred mot nazistiska ockupanter och ungerska trupper. Mitt i virrvarret stod den endast 32-årige sekreteraren vid den svenska beskickningen i Budapest, Raoul Wallenberg. Han var redan en hjälte.
Med en organisation på några hundra anställda, en möjlighet att utfärda särskilda skyddspass och en omvittnad djärvhet tror man att svensken lyckades rädda tiotusentals liv under sina sex månader i Budapest. Nu var han på väg därifrån.
Tillsammans med chauffören Vilmos Langfelder, medhjälparen György Szöllösi och livvakten Lajos Bajusz packade Raoul Wallenberg bilen, en amerikansk Studebaker Champion, för avfärd mot det sovjetiska högkvarteret i Debrecen i östra Ungern. Där skulle han försöka få kontakt de sovjetiska befälhavarna.

Uppmärksamheten kring att Raoul Wallenberg skulle blivit 100 år i år fortsätter över hela världen, i ca 50 länder.:

En utställning om Raoul Wallenberg, producerad av Svenska institutet, har öppnats i New York. Canadas förre justitieminister Irwin Cotler, som är en av de mest kända i världen inom människorättsområdet höll ett lysande tal vid invigningen och sa bl a, att det under andra världskriget ”fanns för få Raoul Wallenberg” liksom det idag i Darfor eller Syrien ”finns för få Raoul Wallenberg”.

Öppningen, där också bl a vice statsminister Jan Björklund talade, finns sammanfattad på Youtube:

President Barack Obama gjorde ett särskilt uttalande om Raoul Wallenbergs betydelse.

Den amerikanska kongressen höll ett möte i sin Rotunda. För första gången fick en utländsk parlamentarisk delegation vara med. Den svenske talmannen Per Westerberg gavs en roll i att tillsammans med den amerikanske tända ljus.

Kongressens ceremoni direktsändes till Stockholms kulturhus där bl a MR-minister Birgitta Ohlsson, den amerikanske ambassadören Mark Brzezinski och Ingrid Carlberg (som snart kommer med en stor bok om Raoul Wallenberg) talade.

Några dagar tidigare hade representanthuset enhälligt beslutat att tilldela Raoul Wallenberg kongressens guldmedalj. Jag skriver i en rad svenska lokaltidningar om varför Raoul Wallenberg spelar så stor roll i USA.

Dagens Nyheters Peter Wolodarski har skrivit en viktig krönika om varför Raoul Wallenberg är så viktig för Sverige.

Den 19 april hade den amerikanska kongressen en stor ceremoni i kongressens rotunda om ”The Rescuers” och där minnet av Raoul Wallenbergs gärning kommer att spela en central roll. Den amerikanske talmannen i representanthuset John Boehner kommer att tillsammans med talman Per Westerberg tala och tända ljus. Det blir en timslång högtidlighet med tal, musik och läsning.

Den dagen öppnas också utställningen To me there’s no other choice i Washington. 

Nu är det dags för en tempoväxling i Raoul Wallenberg-året. En allt större tyngdpunkt läggs på vad vi och kommande generationer kan lära av Raoul Wallenbergs gärning. En del av detta är Forum för Levande Historias ”hjältekalender” och att Svenska Dagbladet nu varje dag under Raoul Wallenberg-vinjett publicerar ”dagens hjälte”:

Teleseum anordnade ett föredrag om Raul Wallenberg av Ingrid Carlberg i biblioteket, 2012 den 10 okt kl 1900.